tisdag 1 juli 2014

Jämlikhet och könsroller


Det verkar vara en envis och aldrig sinande debatt kring jämlikhet och könsroller. Jag är naturligtvis för rättvisa i alla dess former men ibland tycker jag att de här frågorna är aningen snedvridna. Oftast hör man bara röster som talar för kvinnans rättigheter i ett mansdominerat samhälle och det är säkert det stora problemet. Men man kan också konstatera det omvända.

Idag kan kvinnor klä sig med det typiskt manliga plagget slips utan att någon reagerar. Det ingår till och med i uniformer som bärs av både män och kvinnor.

Män skulle inte kunna bära kjol utan att bli uttittade. Inte ens kilt vill jag påstå även om reaktionen möjligen blir något mildare där.

En man kan utan vidare cykla på en damcykel utan att någon reagerar, faktum är att jag nästan aldrig ser något annat nuförtiden. En kvinna på en herrcykel är dock fortfarande tabu.

Män kan numera ha långt hår utan att någon reagerar nämnvärt, kvinnor ska ha långt hår för att passa in i könsrollen. En man med renrakat huvud (ej skinnhead) är det ingen som reagerar på men om det vore en kvinna så nog blickarna söka sig dit.

Åter till klädesplagg. Kvinnor kan utan vidare ha skarpa färger och intressanta kreationer. Det är ovanligt att män utmärker sig på det sättet (om man inte är hallick i en amerikansk film).

Ingen reagerar på en man med ölmage, det är accepterat. Kvinnor med för många kilon är däremot något som många finner löjeväckande.

Förresten så är en man ”hårt hållen” medan en kvinna är ”kuvad”.

Rosa är för flickor och blått för pojkar. Jag förespråkar själv grönt över hela linjen.


Inget av det här kommer att ändras inom överskådlig framtid om vi inte ser till att det ska hända. Det kräver generationer av insikt för att få tillstånd något så drastiskt. Vi är inte lika, behöver heller inte vara lika, men så länge mamma är lik sin mamma och pappa är lik sin pappa lär ingen förändring ske.
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...